Støttet av Norsk Kulturråd og Kulturetaten. Åpningstider: Ons - søndag 12 - 16. ​Rådhusgata 19, ​Anatomigården 0158, Oslo

Roddy Bell & Brian Catling

DISCREET ENIGMAS

-the small portal paintings of Roddy Bell and Brian Catling

 

Roddy Bell (Storbritannia/N) og Brian Catling (Storbritannia) har vært venner, arbeidskolleger og gjensidige inspirasjonskilder i over 35 år. De har jobbet sammen både i sine respektive roller som kunstpedagoger og i hver sine individuelle utstillings virksomheter, men har aldri tidligere samarbeidet om å lage en utstilling.

Brian Catling er en «Royal Academician», tidligere professor i skulptur ved Ruskin School of Fine Art, University of Oxford, og en av de fremste performance- og installasjonskunstnerne i Storbritannia. Catling er også poet og forfatter og har nylig mottatt internasjonal anerkjennelse for sin «Vorrh» -trilogi. Roddy Bell er tidligere professor i tegning og form ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet og har en lang nasjonal og internasjonal karriere og arbeider med installasjon, maleri, video og performance.

I løpet av de siste 10 årene har begge kunstnerne jobbet med maleri som en prosess for å utvikle ideer og utforske nye konseptuelle standpunkter. Av forskjellige årsaker virket tiden nå moden for en duoutstilling. Hver kunstner har produsert en serie med små malerier og relaterte objekter, og prosjektet har blitt gjennomført gjennom en gjensidig utvekslingsprosess. Ved hjelp av Skype, og møter ansikt til ansikt, har kunstnerne utvekslet bilder og tanker og startet en reflekterende diskurs, som har gitt grunnlaget for produksjonen av utstillingen. 
 

Tematisk har verkene i mange tilfeller litterære referanser. I tillegg til forfatterskapet i Vorrh -trilogien, har Catling produsert en serie bøker og performance som har til felles at de utforsker forestillingsevnens grenser. I Catlings malerier gjenfinner man samme atmosfære og enkelte elementer som i tekstene – de ser ut til å ha vokst ut av samme komplekse, lyriske og surrealistiske univers.

Brian Catling – “St Christopher´s other story”. 30 x 30 cm.  Egg tempera on panel. 2021

Bells malerier er også små, og har i likhet med Catlings litterære referanser til både historisk og samtidig litteratur. De rommer en stille subversivt kraft som utforsker tema rundt spiritualitet og metafysikk. Hvis man ser på bildene gjentatte ganger så vil man etter hvert oppleve en finjustert balanse mellom humor og en slags undergravende fryktfølelse. Begge kunstnerne har en dragning mot det enigmatiske og gåtefulle, og ser på disse små maleriene som portaler, som med undring gir en mulighet til å kikke inn i fantasiens parallelle virkelighet.

 

Roddy Bell – “St. Jerome and the lion (after Master of Osservanza)” 27 x 22 cm. Acrylic on canvas. 2021

Brian Catling – “Visitation” 30 x 40 cm. Egg tempera on panel. 2020

Foto: Adrian Bugge 2021

Åpningstider
Ons – søndag
12 – 16

Adresse
​Rådhusgata 19 ​
Anatomigården 0158
Oslo

Kontakt
E-post: post@b-oa.no
Tlf. 41 313 190

BOA er en del av Kunst i Kvadraturen og er støttet av Norsk Kulturråd og Kulturetaten

BOA – Billedkunstnerne i Oslo og Akershus © 2021.  Nettside av Medienor AS